WordPress karbantartás – Hogy csináljam?

scroll

Ha nem szeretnéd másra bízni WordPress karbantartását és frissítését az alábbi tippek a segítségedre lehetnek.

Miért fontos a weboldal rendszeres karbantartása?

A legfontosabb a biztonság, hiszen a frissítések nem csak újdonságokat és hibajavításokat tartalmaznak, hanem esetleges sebezhetőségeket is befoltoznak. A javításokon kívül rendszeresen kapunk új funkciókat is a WordPress motor és telepített bővítmények fejlesztőitől, amik segítségünkre lehetnek honlapunk szerkesztésében.

Hogyan tudom frissíteni a weboldalam?

1. Biztonsági mentés

Mielőtt bármit teszel csinálj egy teljes mentést a tárhelyedről. A frissítések általában veszélytelenek és nem okoznak problémát az oldal működésében, de a fejlesztők is emberből vannak. Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a WordPress karbantartás során egy frissítést követően elérhetetlenné válik a weboldalad, ilyenkor életet ment egy biztonsági mentés.

2. Takarítás

Ha magadnak csináltad a weboldalt, akkor biztos kipróbáltál pár ingyenes sablont és bővítményt, mire elkészült az oldal. A WordPress karbantartás kezdetén érdemes átnézni, hogy ezek közül mire van szükséged és a nem használt sablonokat és bővítményeket törölni. Nézd még át a felhasználói fiókokat is, mert lehet, hogy pár éve egy SEO-snak vagy szövegírónak adtál hozzáférést, de már nem dolgoztok együtt, így a felhasználói fiókja csak fölösleges biztonsági kockázatot jelent.

3. Frissítés

Mi először a bővítményeket szoktuk frissíteni a legújabb, meglévő WordPress motorunkkal kompatibilis verzióra. Így egy régebbi rendszer verzió esetén is elkerülhetők a kompatibilitási problémák, mivel lehet, hogy egy 5 éves bővítmény nem kompatibilis a legújabb WordPressel. Ha ezzel megvagyunk jöhet a WP motor legújabb verziója, majd újra a bővítmények frissítése.

4. Biztonsági ellenőrzés

Erre mi egy jól bevált biztonsági bővítményt szoktunk használni, ami a tűzfal mellett a következőket vizsgálja: szerver állapota, rendszerfájlok eredetisége, rosszindulatú programok, szövegek tartalma, felhasználók jelszavának erőssége, rendszer naprakészsége, beállítások.

+ Jelszavak megváltoztatása

Ha kicsit paranoiásabb vagy, időnként megváltoztathatod a következő jelszavakat is: WordPress admin felhasználó, FTP, adatbázis, cPanel. Ha így teszel érdemes egy biztonságos jelszókezelő szolgáltatást is használni, hogy a jelszavaid könnyebben tudd kezelni és új jelszavaid biztonságban legyenek.

Mit tegyek, ha nem értek hozzá és nem szeretnék vele foglalkozni?

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a weboldalad biztonságának és naprakészségének megőrzésében.